Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Europas största order på elbussar till Göteborg

Ytterligare 157 eldrivna bussar kommer att trafikera Göteborgsområdet. Ordern på bussarna är den enskilt största i Europa och bakom affären står Transdev och Volvo. Tillskottet av fler elbussar kommer att innebära en tystare och renare stadsmiljö för göteborgarna.
Volvo 7900.

Under 2020 kommer de nya elbussarna att börja levereras till operatören Transdev och kort efter det kommer de att trafikera linjer i Göteborg, Mölndal och Partille. Samtliga bussar kommer att vara av den nya modellen Volvo 7900 Electric Articulated som har plats för 150 resenärer. Energiförbrukningen för dessa bussar är 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss.

Laddningen kommer att ske vid snabbladdningsstationer utmed linjesträckningen och i och med eldriften kommer såväl utsläpp som buller att minska kraftigt. Dessutom kan dessa bussar köra i känsliga områden eller i områden med särskilda restriktioner, vilket kan skapa nya möjligheter för stadsplanering.

Det är oerhört glädjande att vi vunnit Europas hittills största enskilda order på 157 elbussar. Volvo är pionjärer inom elektromobilitet och hållbar kollektivtrafik. Denna stora order bekräftar att elbussar redan idag är en i alla avseenden hållbar och ekonomisk lösning för krävande kollektivtrafik med hög kapacitet, säger Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar.

Transdev är idag Europas ledande operatör av elbussar och vi vet vilka utmaningar det finns med omställningen till eldrift. Vi har därför varit väldigt noga med att välja en partner som har ett helhetstänk och som kommer att kunna leverera både bussar och laddinfrastruktur till trafikstarten samt säkerställa god tillgänglighet. Att få meddela att vi har valt Volvo som partner för stadsbusstrafiken i Göteborg är förstås extra roligt, säger Gunnar Schön vd Transdev Sverige.

Elekromobilitet skapar helt nya möjligheter för stadsplanering nu när vi får utsläppsfri och tyst kollektivtrafik som vi kan ta närmare stadens invånare. Volvo vill vara ledande i utvecklingen mot en ökad elektrifiering och en partner för städer i världen som vill skapa långsiktigt hållbara kollektivtrafiklösningar för sina medborgare, avslutar Håkan Agnevall.

Både Volvo och Transdev är partners i ElectriCity och Volvo drev på arbetet med linje 55, den första demoarenan inom ElectriCity med eldrivna bussar samt elektrifieringen av bussar på linje 16.

Läs mer här