Hoppa till huvudinnehåll

Följ med på resan till framtidens stad

I Göteborg pågår ElectriCity – ett spännande samarbete där industri, forskning och samhälle utvecklar och testar lösningar för morgondagens elektrifierade transporter. Tysta, avgasfria bussar, arbetsmaskiner, färjor och även tunga fordon som drivs med förnybar el ingår i demoarenan.

En elbuss i en inomhusmiljö bland människor och växter.

Nyheter

Volvo CE’s large 30-ton grid-connected electric excavator formed part of the Electric Worksite tests. Photo: NCC, Joakim Kröger.

Nya resultat visar att elektrifiering av byggarbetsplatser är möjlig

2024-04-19
Att elektrifiera byggarbetsplatser och transporterna till och från dem är fullt möjligt redan idag. Detta enligt tester som utförts inom projekten Electric Worksite och Electra – där olika tekniker...
En elektrisk bandgrävare i arbete vid en lekplats i Göteborg. Foto: Elisabeth Klingberg.

Efter lyckade tester: Göteborgs stadsmiljöförvaltning ställer om till eldrivet

2024-04-12
80 procents minskning av koldioxidutsläpp och uteblivet buller. Det var två av de positiva effekterna när bland andra Göteborgs Stad och Volvo Construction Equipment testade eldrivna...
En elektrisk hjullastare från Volvo under anläggningsarbete i Färjenäsparken i Göteborg. Foto: Lindholmen Science Park.

Upphandling för eldrivna arbetsmaskiner öppen i Göteborg

2023-06-27
Göteborgs Stad har nyligen öppnat en upphandling för inhyrning av arbetsmaskiner till de anläggningsprojekt som utförs i stadens regi. Upphandlingen är en av de första inom området och innebär bland...
En batterielektrisk hjullastare arbetar i Göteborg, inom ramen för Electric Worksite. Foto: Volvo Construction Equipment.

Podd: Möjligheter och utmaningar med eldrivna arbetsfordon

2023-06-02
Elektrifiering av arbetsmaskiner är ett viktigt steg för att uppnå miljö- och klimatmål. Att investera i dessa kan vara kostsamt men vilka möjligheter öppnar de upp, hur kan traditionella förfaranden...

Test och demo

En elbuss som kontrolleras av geostaket.

Tester i kollektivtrafik

Inom ElectriCity-samarbetet testar en rad olika aktörer funktioner och tjänster i kollektivtrafiken. Innovation som bidrar till en renare och mer hållbar stad och en mer effektiv och attraktiv kollektivtrafik.

En eldriven hjulgrävare i Färjenäsparken i Göteborg. Foto: Lindholmen Science Park.

Elektrifierade byggarbetsplatser

Genom två olika projekt arbetar ElectriCity för att driva på elektrifieringen av arbetsmaskiner vid byggarbetsplatser och på stadens gator – vilket bidrar till en bättre och mer hållbar stadsmiljö.

Olika bilder på lösningar som testas på bussar.

Innovativ IT för kollektivtrafik

Innovativa IT-lösningar för bussar i kollektivtrafiken har potentialen att förbättra kollektivtrafiken på flera sätt. Detta utforskar ElectriCity genom flera satsningar.

Partners

Volvo
Västra Götalandsregionen
Göteborgs stad
Chalmers
Ericsson
Västtrafik
Keolis
Transdev
ABB
Göteborg Energi
Renova
Älvstranden Utveckling
Akademiska Hus
Johanneberg Science Park
Lindholmen Science Park