Hoppa till huvudinnehåll

Unik demonstration av självkörande buss

onsdag, november 13, 2019

Potentialen en självkörande buss kan ha i en bussdepå visades den 12 november upp av Volvo Bussar och Keolis. En elektrisk och självkörande buss körde då själv mellan olika stopp en buss behöver göra i depå mellan skiften. Demonstrationen är en av de första i världen och innebär ett viktigt steg på vägen mot ökad självkörning samt säkrare, renare och effektivare kollektivtrafik.

Demonstrationen hölls på Keolis bussdepå utanför Göteborg. Under demonstrationen körde den helt elektriska 12 meter långa autonoma bussen från sin parkeringsplats till ett flertal olika stationer som tvättning, service och laddning, innan bussen parkerade på sin parkeringsplats – allt medan bussen även hade passagerare.

– Detta är ett viktigt steg i Volvo Bussars autonoma resa. Självkörande bussar i depåer ger effektivare trafikflöden, högre produktivitet och ökad säkerhet, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

– Att ta med den nya tekniken i dagens depåverksamhet och utveckla den kommer inte bara att påskynda utvecklingen, den kommer också att förbättra vår verksamhet och därmed också blir bättre för våra passagerare, säger Jan Kilström, vd för Keolis i Sverige, som tror att den nya tekniken kommer att vara vanligare om 5-10 år.

Även ABB, som bidrog med laddstation vid demonstrationen, ser möjligheter för framtiden:

 – ABB är fullt engagerade i att skapa en framtid med nollutsläpp och hållbar kollektivtrafik är en viktig del av detta. ABB:s elektriska laddningsstationer med automatiserad takanslutning möjliggör en effektiv laddning av autonoma bussar och vi ser fram emot framtiden för denna transportinnovation tillsammans med Volvo Bussar, säger Mats Peterson, lokal affärschef för ABB Electrification i Sverige.

Demonstration var en av de första som ägde rum i en verklig bussdepå – ett av de områden som Volvo Bussar anser ha den största potentialen för autonoma lösningar.

– Vi är fortfarande flera år bort från att se helt autonoma bussar på allmänna vägar, men bussdepåer är inhängnade områden med förutsägbara och repetitiva trafikflöden där vi kommer att se autonoma bussar tidigare, säger Håkan Agnevall.

– Vårt samarbete med Keolis har givit oss möjligheter att testa en autonom buss under verkliga förhållanden och kommer att hjälpa oss att driva utvecklingen av autonoma lösningar framåt.

Om tio år kommer ytterligare en miljard människor att bo på jorden, varav de flesta i städer. Detta kommer att skapa ännu större krav på kollektivtrafik, infrastruktur och stadsplanering, som måste hanteras på ett ännu mer hållbart och effektivt sätt.

Läs mer hos Volvo