Hoppa till huvudinnehåll

Göteborg först i Sverige med eldrivna bokbussar

torsdag, augusti 27, 2020

Göteborgs Stad får två nya helt eldrivna bokbussar – de första i sitt slag i Sverige. De båda Volvo-bussarna, som beställts av Kulturförvaltningen, har en lekfull design inspirerad av rymden, havet och skogen för att locka fler att ta del av bibliotekets utbud. Bussmodellen känns igen från ElectriCitysamarbetets demoarena linje 55.

De nya bokbussar som nu tas i drift är utformade efter var sitt designtema som präglar både exteriör och interiör. Bussarna kommer att besöka ett 40-tal hållplatser och 130 förskolor i Göteborg.

– Vi får nu äntligen bokbussar som kan köra inom miljözonen under lång tid framöver. Dessutom är det bussar som bjuder in barn med familjer i en sagovärld som stimulerar fantasi, språk och läsning. Att barnen har tillgång till litteratur, att barn och äldre läser tillsammans och så småningom läser själva är en av de viktigaste faktorerna för hur de klarar skolan. Vi är stolta över att Göteborg satsar på läsande, säger Anette Eliasson, sektorschef för biblioteken i Göteborg.

– Fantastiskt roligt att få förtroendet att leverera Sveriges första eldrivna bokbussar. Biblioteken i Göteborg visar verkligen framfötterna genom att satsa på både ny teknik och en attraktiv och lättillgänglig utformning, säger Jonas Pettersson, försäljningschef på Volvo Bussar Syd.

Bussarna är Volvos helt eldrivna Volvo 7900 Electric, som ger en tyst och avgasfri drift. Ett lågt golv i större delen av bussen och rullstolsramp gör det enkelt för alla att stiga ombord. För dekor och inredning svarar Kiitokori OY i Finland. Bussarna ingår i en komplett, nyckelfärdig lösning som innebär att Volvo Truck Center i Mölndal tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månadskostnad.

Liknande elbussar som dessa går idag på linje 55 i Göteborg, en demoarena inom ElectriCitysamarbetet.