Hoppa till huvudinnehåll

Elvy – Västtrafiks första elhybridsfärja

tisdag, oktober 29, 2019

Den 25 oktober döptes Elvy, Västtrafiks nya elhybridfärja som ska trafikera linje 286 mellan Stenpiren och Lindholmen i Göteborg. Färjan förväntas sänka såväl bränsleförbrukning som utsläpp av kväveoxid och partiklar och är ett första steg för fler elfärjor på älven, något även ElectriCity arbetar med.

Elvy kommer genom sin hybriddrift ha cirka 45 procent lägre bränsleförbrukning än liknande färjor och bidrar genom det till minskade utsläpp av koldioxid och kväveoxid med omkring 30 procent. Dessutom minskar utsläppen av partiklar, vilket bidrar till en bättre närmiljö.

Batteriet räcker till ungefär fyra timmars drift och kan sedan laddas under drift eller vid kaj. Elvy börjar trafikera linjen under november och fungerar färjan som förväntat kan även de två övriga färjorna på linjen komma att utrustas med eldrift.

Även ElectriCity arbetar för elektrifiering av färjetrafik. Under det senaste året har de första stegen tagits för att testa eldrift på en annan pendlarlinje på Göta älv, Älvsnabben. Demoarenan är under framtagande och planen är att sjösätta en elektrifierad båt under den senare delen av 2020. Läs mer här