Hoppa till huvudinnehåll

Electric Worksite igång och testar elektriska maskiner i Göteborg

fredag, september 24, 2021

Testerna av elektriska arbetsmaskiner inom projektet Electric Worksite är nu igång. I september började testerna med en eldriven kompakt bandgrävare och en eldriven kompakt hjullastare i Färjenäsparken i Göteborg, där Park- och naturförvaltningen i staden anlägger en stadspark vid Göta älv. Under den närmsta tiden följer fler tester i urban miljö, som ett första steg i systemdemonstrationen. Allt från logistiken kring maskinerna till själva handhavandet och elförsörjning testas för att få viktiga data inför större demonstrationer i framtiden.

Testerna med de utsläppsfria och tystare arbetsmaskinerna är första steget i Electric Worksite, där flera tunga aktörer tar konkreta steg för att elektrifiera byggarbetsplatser. Med fokus på bland annat bygg- och anläggningsprojekt och gatuunderhåll testas hur eldrivna arbetsmaskiner kan fungera i verkliga miljöer i Göteborg och vilka effekter de har för närboende, elnät och miljö.

Vid testerna i Färjenäsparken samlades flera projektpartners för att ta ett gemensamt avstamp i vad som blir ett banbrytande projekt för tester av dessa slag i urbana miljöer.

– Göteborgs Stad vill i tätt samarbete med branschen driva på elektrifieringen av bygg- och anläggningsmaskiner, inte minst i våra egna entreprenader. Det är en viktig pusselbit för att nå våra mål om hälsosamma livsmiljöer och minskat klimatavtryck, säger Peter Lindgren, verksamhetsutvecklare elektrifierade transporter på trafikkontoret.

Volvo Construction Equipment och NCC är ett par av parterna som medverkar och de ser flera fördelar med att engagera sig i projektet:

– I det här projektet kommer vi inte bara att testa våra eldrivna maskiner utan tillsammans med våra partners utforska ett helt elektriskt ekosystem. Vi står inför en gemensam utmaning i att minska växthusgasutsläppen och genom electric worksite kan vi förstå och utforma helhetslösningar som även hjälper våra kunder i deras omställning, säger Carolina Diez Ferrer, Head of Advanced Engineering Programs på Volvo CE. 

– Jämfört mot dagens fossildrivna arbetsfordon/maskiner ser NCC en potential i att elektrifierade maskiner kan bidra till en betydande minskning av lokala utsläpp av bland annat koldioxid och partiklar, men också minskade bullernivåer. På detta sätt får vi en förbättrad arbetsmiljö för förarna av fordonen samt för övriga byggnadsarbetare och kringboende. Projektet kommer ge oss värdefulla erfarenheter i vårt fortsatta hållbarhetsarbete, säger Svante Wijk, Hållbarhetsstrateg på NCC Sverige AB.

Olika typer av arbetsmaskiner står får ungefär en sjättedel av transportsektorns totala utsläpp av växthusgaser i Sverige. Och just arbetsmaskiner som används inom industri- och byggsektorn (inkl. vägarbeten) står för en betydande del. Utsläppen från dessa maskiner har ökat med 40 procent sedan 1990.  

Bygg- och anläggningssektorn i Sverige har enats om en gemensam färdplan med målet att minska utsläppen av växthusgaser med 50 procent till 2030 och nå nettonollutsläpp år 2045.

Bakom projektet Electric Worksite står
Volvo Construction Equipment, NCC Sverige AB, Göteborgs Stad, Chalmers Tekniska högskola, Lindholmen Science Park, Göteborg Energi, Johanneberg Science Park, Göteborgs Stads Leasing, RISE Research institutes of Sweden, ABB Electrifications Sweden, Riksbyggen, HSB Göteborg, Högskolan i Halmstad