Hoppa till huvudinnehåll

160 nya elbussar när Västtrafik storsatsar

onsdag, juli 3, 2019

Nästa år börjar Västtrafik köra 160 elbussar i Göteborg, Mölndal och Partille. Det står klart sedan Västtrafik avslutat sin upphandling av kollektivtrafik i storstadsområdet. Satsningen innebär att Västtrafik blir störst i Sverige vad det gäller elbussar.

Avtalen värda 8 miljarder kronor tilldelades trafikföretaget Transdev. I Västtrafiks största upphandling av busstrafik någonsin ingår bland annat 30 stycken nya elbussar. I upphandlingen fanns även optioner på ytterligare 130 elbussar, som Västtrafik beslutat att utlösa vid avtalstecknandet.

Redan i år lanserar Västtrafik 60 elbussar och tillsammans med de nya innebär det totalt 220 elbussar i trafik nästa år. Det gör bolaget ledande i Sverige i övergången till en elektrisk kollektivtrafik.

– Övergången till en helt eldriven stadstrafik är avgörande för att vi ska kunna nå de högt uppsatta miljömål som vi har. Samtidigt minskar vi bullret och utsläppen så att människor mår bättre och vi kan bygga tätare, mer attraktiva städer. Det känns fantastiskt att vi ligger så långt fram i utvecklingen och vi hoppas det ska inspirera fler regioner att ta samma steg, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Läs hela pressmeddelandet