Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Stort intresse när ElectriCity presenterades i Oslo

Politiker, journalister och många intresserade Oslobor var på plats när ElectriCity och de eldrivna bussarna presenterades i den norska huvudstaden i början av april. Bland annat deltog Oslos borgmästare Marianne Borgen och Norges trafikminister Ketil Solvik-Olsen. Båda ser en stor potential för elektrifierad busstrafik.

– Det är viktigt för oss att få ren luft i staden. Det är grunden till varför vi jobbar så hårt med att få ner personbilstrafiken och införa fossilfri kollektivtrafik, sade Marianne Borgen efter en åktur med en av de eldrivna bussarna.  

Volvo och Siemens har tillsammans med miljöstiftelsen Bellona gått igenom alla Oslos busslinjer och kommit fram till att nio av tio bussar skulle kunna bytas ut mot elbussar, utan att linjenätet behöver ändras. Det skulle vara ett stort steg mot Oslos klimatmål för 2020, då all kollektivtrafik ska vara fossilfri.

– Det största hindret är att bygga infrastrukturen för laddning av bussarna, men tekniken är klar. Det är inte dyrare än att köra med fossila bränslen, säger Bellonas grundare Frederic Hauge.

Demonstrationen av ElectriCity och elbussarna anordnades i samband med en konferens kring elfordon, arrangerad av miljöorganisationen Zero. ElectriCity representerades av bland andra Per Österström från Business Region Göteborg och Edward Jobson, miljöchef på Volvo Bussar. 

Se filmen på VGTV (Verdens Gang)