Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Nytt forskningsprojekt på linje 55: Förarna testar Volvo Dynamic Steering

Lagom till trafikstarten i augusti har sju av bussarna på linje 55 utrustats med Volvo Dynamic Steering (VDS). Systemet är utvecklat för att underlätta styrningen, minska rattvibrationer och kompensera för ojämnheter i vägbanan. Syftet är att förenkla förarnas arbete och minska risken för arbetsrelaterade skador.
Lars-Ola Bligård, forskare på Chalmers, ska under ett års tid undersöka hur förarna på linje 55 upplever effekterna av VDS.

Lars-Ola Bligård, forskare på Chalmers, ska under ett års tid undersöka hur förarna själva upplever effekterna av systemet.

– Var tredje månad kommer alla förare på linje 55 att få svara på frågor om hur de ser på sin arbetssituation och hur eventuella belastningsrelaterade problem, som till exempel muskelvärk och trötthet utvecklas och förändras över tid. Syftet är att klarlägga vilka bestående resultat VDS kan ge.

Sommaren 2018 får vi svaren.

Forskningsprojektet finansieras av Västra Götalandsregionen, Volvo Bussar svarar för installationen av Volvo Dynamic Steering och Keolis bidrar med förarnas tid.

Mer om VDS hittar du här