Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Media åkte första solskensturen

Tre timmar före den officiella trafikstarten fick media chansen att ta första turen med elbussen på linje 55. I strålande solsken avgick bussen klockan 11.00 från den nya hållplatsen vid Chalmersplatsen.

Under den cirka 20 minuter långa resan genom centrala Göteborg, berättade Volvo Bussars vd Håkan Agnevall och Volvokoncernens hållbarhetschef Niklas Gustavsson om de möjligheter till en hållbar kollektivtrafik och en hållbar stadsutveckling som ElectriCity-samarbetet och den nya busslinjen skapar. Framför allt för Göteborg men också för andra städer runt om i världen.

Framme vid ändhållplatsen, Teknikgatan på Lindholmen, var det avstigning i vad som enligt uppgift är världens hittills enda inomhushållplats för bussar. I direkt anslutning finns ett kafé där resenärerna kan koppla av i väntan på nästa avgång. Den lösningen kommer med all säkerhet att bli en succé i höst när vädret visar sig från en helt annan sida än det gjorde idag.

Vid den efterföljande presskonferensen fanns alla parter som deltar i ElectriCity-samarbetet representerade. Samtliga framhöll det faktum att parterna tidigt bestämt sig för en gemensam målbild som en viktig förklaring till att man lyckats förverkliga den nya busslinjen på bara två år.

– På exceptionellt kort tid har vi utvecklat en komplett integrerad busslinje för eldriven kollektivtrafik, vilket är unikt, sade Håkan Karlsson från Volvos koncernledning.

Chalmers verkställande direktör, Karin Markides, var entusiastisk inför de möjligheter samarbetet skapar.

– Vi har nu ett levande laboratorium som ger oss möjlighet att testa lösningar som kan kopplas till andra projekt. Låt oss använda detta till att tänka nytt och stort, som en hävstång för framtiden, sade hon.

Se film om premiärturen.