Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Elbussarnas batterier ska lagra solenergi i bostäder

När elbussarnas batterier så småningom ska bytas ut väntar ett andra liv som lagringsplats för solel i bostäder. Det är målet för ett nytt samarbete mellan Riksbyggen, Volvo och Johanneberg Science Park. Forskningen kommer att ske i Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Göteborg, ett boendeprojekt med stora hållbarhetsambitioner som ska vara klart 2018.
Bostadsrättsföreningen Viva med cirka 120 lägenheter i stadsdelen Guldheden i Göteborg kommer ha egen solcellsanläggning och egenproducerad el. Solenergin ska lagras i batterier från elbussarna på linje 55.

– I det här projektet samarbetar vi med fastighets- och fordonsbranschen för att hitta nya lösningar som kan användas i framtidens energisystem. Batterier i hus ger flera nyttor; lagring av lokalproducerad solel, effektutjämning vid laddning av elfordon samt styrning efter variationer i elnätet är tre exempel. Målet är att få ut så stor nytta som möjligt av batterierna i huset. Det är också ett bra exempel på hur vi kan återanvända batterier, säger Andreas Rydbo, vice vd på Göteborg Energi.

– Vi ser detta som en naturlig fortsättning på ElectriCity-samarbetet och tror att elbussbatterier har god prestanda för andra applikationer som exempelvis energilagring när de använts färdigt i bussen. Därmed får de ökad livslängd och innebär ett bättre resursutnyttjande och mindre miljöpåverkan, säger Jessica Sandström, ansvarig City Mobility på Volvo Bussar.

Läs mer här