Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen travel info

Elbussen – tyst, avgasfri och passagerarvänlig

Elbussen som trafikerar linje 55 är ett konceptfordon som Volvo Bussar utvecklat för att testa och utvärdera ny, miljöanpassad teknik och olika lösningar som kan öka kollektivtrafikens attraktionskraft. Den är tyst, avgasfri och cirka 80 procent energieffektivare än en konventionell dieseldriven buss. Elbussen på linje 55 drivs uteslutande av förnybar el från vindkraft och vattenkraft, vilket ger en extremt låg klimatpåverkan.

Elmotor och batterier
Elbussen är utrustad med en elmotor som drivs av litiumjon-batterier. När bussen motorbromsar laddas batterierna med bromsenergi, som annars skulle gått till spillo. Laddning sker också från elnätet vid linjens ändhållplatser på Sven Hultins plats (Chalmers) och Teknikgatan (Lindholmen). Laddningen tar tre-sex minuter och räcker mer än väl till hela rutten. Utrustningen för laddning, energilagring och framdrivning är baserad på den teknik som används i Volvos hybridbussar, som tillverkats i 3000 exemplar.

Öppet gränssnitt för snabbladdning
Laddstationerna på linje 55 är baserade på ett öppet gränssnitt för snabbladdning, OPPCharge. Det innebär att de kan utnyttjas av elektrifierade bussar från olika tillverkare. 

Se vår film om hur elbussen funkar

Läs mer om OPPCharge 

Möter resenärernas behov
Resenärernas önskemål om en trivsam miljö och praktiska funktioner ombord har påverkat utformningen av elbussen på flera sätt. Till exempel sker all på- och avstigning snabbt och smidigt genom en extra bred dörröppning med lågt insteg mitt på bussen. Här finns också en stor öppen yta med lågt och plant golv, för att underlätta för passagerare med barnvagn eller rullstol.

Interiören är ljus och luftig. Det vita, välvda taket skapar rymdkänsla och är bakgrundsbelyst för att ge ett varmt och behagligt ljus. Färgsättningen i övrigt domineras av matchande gröna toner. Stolarna är klädda med jaquardmönstrat tyg i ull.

Bussen är också utrustad med wifi och eluttag för den som vill surfa eller ladda mobilen samt displayer för information och nyheter. Tanken är att skapa förutsättningar för en enkel, bekväm och sömlös förflyttning – där resenären kan utnyttja tiden ombord efter eget huvud.

Mer fakta om Volvos elbuss hittar du här

Av de totalt tio bussar som trafikerar Linje 55 är tre helt eldrivna Volvo-bussar och sju Volvo elhybrider.